Okulumuzda pandemi sürecinde kampüs genelinde hijyen koşulları ve sosyal mesafe adına önlemler alınmış, salgın hastalık sürecini yönetmek amacıyla akademik ve idari kadrodan oluşan bir ekip kurulmuştur. Ekip üyeleri aşağıdaki kişilerden oluşur:
Okul genelini kapsayan bu eylem planı Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ortak yayını “Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu” ve Sağlık Bakanlığı “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” temel alınarak Özel Beysukent Koleji öğrencileri ve çalışanları için okula geliş ve gidiş saatleri arasında, geçirdikleri süre içinde, okulun farklı alanları gözetilerek hazırlanmıştır.
• Ortak alanlar gün içinde belli periyotlarda ve gün sonunda dezenfekte edilir.
• Bina girişlerine özel dezenfektan paspaslar yerleştirilir.
• Klima sistemlerinde düzenli filtre bakımları, asansörlerde fan bakımları, servis araçlarının klima filtre bakımları yapılır.
• Ortak alanlarda ve çalışma ortamlarında tüm çalışanlar, öğrenciler ağız-burun bölgesini kaplayacak şekilde maske takar ve sosyal mesafe kuralına uyar.
• Binalardaki dokunulan kapı kolları, masa ve sandalyeler, merdiven tırabzanları ve el teması olan bütün yüzeyler sıklıkla dezenfekte edilir.
OKULA GELİŞ – GİDİŞ SERVİS DÜZENİ
• Öğrenciler servise binmeden önce servisler dezenfekte edilir.
• Hostes, servise binen öğrencilerin maske takmasını sağlar ve ellerini dezenfekte eder.
• Öğrenci önceden belirlenmiş ve kendisi için ayrılmış olan koltuğa oturur. Ulaşım ofisi öğrencilerin oturacağı koltukları önceden belirler ve oturma planı servis içinde asılı bulunur.
• Öğrenciler otoparka servisleri için belirlenen kapılardan ulaşır. Sosyal mesafeye uygun şekilde giriş ve çıkışlar sağlanır.
• Servis kullanmadan okula gelen öğrencilerin velilerinden, çocukları okula getirip götüren sabit bir aile üyesi belirlemeleri istenir. Ayrıca mümkünse 65 yaş üstü kişiler öğrencileri bırakıp almamalıdır.
• Servislerde günlük, haftalık, aylık, dönemsel dezenfeksiyon yapılır.
• Servis araçlarında klima kullanılmaz, pencere açılarak servisin havalandırılması sağlanır.
• Servislerden yararlanan öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın seyahat süresince maske kullanmaları, oturma düzeninde sosyal mesafe kuralına uymaları zorunludur.
• Gün bitiminde servisler ULV cihazı dezenfektan makinesiyle temizlenerek yeni güne hazır hale getirilir.
• Gün sonunda öğrencilerin okuldan çıkışları bölümlere ayrılır. Anaokulu ve ilkokulda servis kullanan öğrenciler hostesler tarafından 16.10’da alınır ve servis alanına indirilir.
• Servis kullanmayan anaokulu öğrencilerini veliler binaya girmeden anaokulu bahçesinden alırlar.
• İlkokulda; servis kullanmayan öğrencilerin velileri sınıf öğretmenlerinden teslim alırlar. Son ders bitiminde sınıf öğretmeni servis kullanmayan öğrencilerini alarak bahçeye iner ve velilere öğrencileri teslim eder.
• Hava şartları uygun olduğu sürece bu yöntem uygulanır. Kötü hava şartlarında veli öğrencisini sınıfa girmeden, sosyal mesafeyi gözeterek A Blok zemin kat ve konuk salonundan teslim alır.
• Servis kullanan ortaokul öğrencileri 16.15’te servis alanına iner. Servis kullanmayan öğrenciler yine aynı saatte velileriyle ana giriş kapısı dışında buluşur.
• Lise öğrencileri son dersten sosyal mesafe kurallarını koruyarak 16.20’de çıkar. Öğrenciler bina tahliye planına uygun olarak okuldan ayrılır.
• Öğrenciler tekli sıralarda sosyal mesafe gözetilerek oturur.
• İdari hizmetler görevlisi akşamdan dezenfekte edilmiş sınıfları havalandırır.
• Okula gelen öğrenci sınıfa girer, eşyalarını bırakır, lavaboya gidip ellerini yıkar ve dezenfekte eder. Ardından sınıfına geçer.
• Öğrenciler arasında kişisel eşyaların ( kalem, silgi, kalem tıraş, vb.) alış verişi yapılmaz.
• Gün içinde sınıfların kapı kolları, masa ve sandalyeler, el teması olan bütün yüzeyler sıklıkla dezenfekte edilir.
• El dezenfeksiyon üniteleri veya sprey şişeleri her sınıfa ve ortak alanlarda bulundurulur.
• Her ders bitiminde, dersi biten öğretmen sınıf pencerelerini açarak sınıfın havalandırılmasını sağlar.
• Hava şartları uygun olduğu sürece öğrenciler teneffüslerde mutlaka açık havaya çıkar.
• Öğrenciler okuldan ayrıldıktan sonra sınıflar ULV cihazı dezenfektan makinesiyle temizlenerek yeni güne hazır hale getirilir.
• Kantinler sosyal mesafeye uygun olarak düzenlenir. Masalardaki sandalye sayıları azaltılır.
• Kantin ve kafeterya gibi alanlara sosyal mesafeye uygun “sıra bekleme şeritleri” bulunur.
• Kantinlerde para kullanılmayarak öğrenci kartlarıyla alış veriş yapılır.
• Öğrencilerin yemek saatleri yeniden düzenlenerek yemekhaneyi kullanan öğrenci sayısının azaltılmıştır.
• Yemekhane sosyal mesafe gözetilerek çapraz oturma şeklinde düzenlenir.
• Tüm yemekhane çalışanlarının istisnasız önlük, bone, siperlik, maske ve eldiven kullanımı sağlanır.
• Her kullanım sonrasında masa üstleri ve yemek servis alanlarının temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanır.
• Yemekhaneye giren tüm sebze ve meyveler uygun sistemlerle yıkanır, tüm paketli gıdaların paketleri silinir.
• Düzenli olarak su ve yemek numunesi kontrolleri yapılır. Çatal, kaşık, bıçak kişiye özel olarak poşetlenir.
• Su ve yoğurt paketli olarak servis edilir. Pandemi süresince açık büfe uygulamasına ara verilir.
• Yemekhane girişlerine el antiseptiği konulur.
• Revir ortamı sık sık havalandırılır.
• Her hastadan sonra revir yataklarında serili tek kullanımlık çarşaf değiştirilir.
• Revire girmeden ve revirden çıkmadan önce el dezenfektanı kullanılır, eller dezenfekte edilir.
• Okula geldikten sonra hastalık belirtilerini gösteren öğrenci, bir sağlık görevlimiz eşliğinde izole odada müşahede altına alınır, en kısa süre içinde velisi okula çağırılır.
• Okul reviri tarafından pandemi ve korunma yöntemlerine dair bilgilendirme toplantıları ve eğitimler yapılır.
• Kütüphanenin girişinde, salonda ve asansörde sosyal mesafenin korunması için işaretler yerleştirilir.
• Kütüphane kullanıcı hizmetine açılmadan önce dezenfekte edilir ve steril bir ortam oluşturulur.
• Gün içinde düzenli temizlik ve dezenfektasyon işlemi gerçekleştirilir.
• Kütüphane girişinde dezenfektan bulundurulur, öğrenci girmeden önce ellerini dezenfekte eder.
• Bilgisayarlarda oturma düzeninin sosyal mesafeyi gözetecek şekilde oluşturması ve düzenli aralıklarla dezenfekte edilmesi sağlanır.
• Kullanıcıdan gelen kitaplar havalandırılır ve dezenfekte edilir, daha sonra rafa yerleştirilir.
• Soyunma odalarında dezenfektanlar bulunur, öğrencilerimiz ellerini dezenfekte eder ve soyunma odalarını küçük gruplar halinde kullanırlar.
• Ders başlangıcında her öğrenci için fiziksel mesafe çemberleri oluşturulur. Isınma, soğuma çalışmalarının öğrenciye ait çember içinde gerçekleştirilmesi sağlanır.
• Soyunma odalarında temizlik ve dezenfektasyon işlemleri düzenli olarak öğrenciler odalarından çıktıktan sonra yapılır. İşlem sonrasında kat görevlisi temizlik sonrası işlemleri “Dezenfeksiyon ve Temizlik Çizelgesi”ne işler.
• Okulda öğretmenler, yöneticiler ve idari personelden oluşan eylem planına uygun bir ekip oluşturulur.
• İdari hizmetler personelinin sağlık kontrolleri periyodik olarak yapılır. Hijyen eğitimlerini yenilemeleri sağlanır.
• Mesai saatleri içerisinde kurum dışına çıkılmaz.
• Okuldaki tüm çalışanlar maske ve siperlik kullanır.
• Hastalık belirtisi gösteren personel izole odaya alınır, ilgili tüm tedbirler alınarak sağlık kuruluşuna yönlendirilir.
• Covid-19 vakası olması durumunda o sınıf/oda boşaltılmalı,
• 24 saat süreyle havalandırılmalı ve boş tutulması sağlanmalıdır. Daha sonra temizliği yapılmalıdır.
Bize Yazın